EPC RFID

شناسایی از طریق كد الكترونيكي محصول و امواج رادیویی (GS1 (EPC/RFID تکنولوژی‌ای است که می‌تواند به ارائه‌ی راندمان عملیاتی بالاتر و شفافیت بیشتر سطوح موجودی در زنجیره توزیع محصولات کمک‌های بسیاری کند. با الصاق تگ‌ها یا فرستنده‌هایی به محصولات و یا بسته‌های حمل‌ونقل و ایجاد یک زیرساخت از دستگاه‌های تگ خوان به هم متصل، اطلاعات مربوط به اشیاء فیزیکی را می‌توان به‌صورت خودکار و بدون دخالت دست، جمع‌آوری و ثبت نمود.

با اين تگ‌ها به راحتي مي‌توان اموال و دارايي‌ها را رديابي كرد و اگر اموالي در محل خود قرار نداشته باشد آن را شناسايي و محل دقيق آن را تعيين كرد. هر گونه ورود، خروج به صورت خودكار در سيستم‌ ثبت مي‌شود و اين به شما كمك مي‌كند كه بدانيد،‌ يك دارايي در چه زماني وارد و يا خارج شده است.

سیستم GS1 EPC/RFID از یک ترانسپوندر که «تگ» نامیده می‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود و دارای یک ریزتراشه متصل به آنتن است، تشکیل‌شده است. تگ، روی هر چیزی که باید شناسایی شود (نظیر پالت محصول در انبار) چسبانده شده و دستگاه دیگری به نام قرائت گر یا RFID READER  با آن تبادل اطلاعات می‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند. قرائت گر، با استفاده از امواج الکترومغناطیسی با تگ‌ها در مراحل مختلف زنجیره تأمین، ارتباط برقرار کرده و اطلاعات مختلفی را از روی این تگ‌ها می‌خواند. تگ‌های  EPC/RFID دارای انواع مختلفی هستند. مهم‌ترین عامل اختلاف بین تگ‌ها، فرکانس کار آن‌ها است که از فرکانس پایین (LF حدود صد کیلوهرتز) تا فرکانس‌های بسیار بالا یا UHF (چند گیگاهرتز) را شامل می‌شود. بر اساس فرکانس مورداستفاده، برد ارتباطی تگ با تگ خوان (Reader RFID) نیز تعیین می‌شود. به این صورت که  فرکانس‌های پایین‌تر، بردهای کمتری را پشتیبانی می‌کنند. عملکرد تگ‌ها در مجاورت اشیاء فلزی یا آب با توجه به فرکانس تغییر می‌کند و تگ‌های فرکانس پایین، عملکرد و برد بهتری در مجاورت آب و اشیاء فلزی دارند. معمولاً هر تگ RFID دارای مقداری حافظه (چند ده بیت تا چندین کیلوبیت) برای ذخیره‌سازی اطلاعات است که قابلیت نوشتن و خواندن را دارا هستند.

تگ‌های RFID را می‌توان به دودسته عمده تگ‌های غيرفعال (Passive)  و فعال (Active) دسته‌بندی نمود. تگ‌های غيرفعال باتری ندارند و انرژی لازم برای فعال‌سازی پردازنده و ارسال اطلاعات خود را از سیگنالی که از تگ خوان  دریافت می‌دارند، تأمین می‌کنند. به‌این‌ترتیب که ابتدا تگ خوان امواجی را به سمت تگ ارسال می‌‌كند، سپس پردازنده تگ با استفاده از انرژی این امواج، بیدار شده و دستور دریافتی از سوی تگ خوان را پردازش می‌کند و توسط امواجی که انرژی آن‌ها هم از امواج دریافتی تأمین‌شده است، نتیجه را به تگ خوان مخابره می‌کند. به‌این‌ترتیب واضح است که برد این تگ‌ها بسیار محدود است. چراکه فاصله تگ از تگ خوان  باید به‌اندازه‌ای باشد که انرژی‌ای که تگ دریافت می‌کند، توان بیدار کردن پردازنده و تأمین انرژی موج برگشتی را داشته باشد. معمولاً برد تگ‌های غيرفعال از چند سانتی‌متر تا چند متر است.

از طرف دیگر تگ‌های فعال، انرژی لازم برای پردازنده و ارسال امواج به سمت تگ خوان را از باتری همراه خود تأمین می‌کنند. به‌این‌ترتیب برد این تگ‌ها در برخی موارد تا چند صد متر هم می‌رسد. قیمت این تگ‌ها به‌مراتب از تگ‌های غيرفعال بالاتر است.

4 نوع تگ‌های RFID  ازلحاظ محدوده فرکانس وجود دارند:

  1. فرکانس پایین LF): Low Frequency)
  2. فرکانس بالا HF): High Frequency)
  3. فرکانس بسیار بالا UHF): Ultra-High Frequency)
  4. ماکروویو:Microwave

استفاده از تکنولوژی EPC/RFID، با اتوماسیون فرآیندهای کاری، هزینه فعالیت‌های دستی را کاهش داده و باعث افزایش سرعت انجام فرآیندها می‌شود. با حذف دخالت انسان در ورود اطلاعات، خطا را کاهش و دقت اطلاعات جمع‌آوری‌شده را افزایش می‌دهد. فناوری EPC/RFID، امکان کنترل فرآیندهای غیرقابل رؤیت و نیز ویرایش اطلاعات برچسب‌ها را در اختیار ما می‌گذارد. استفاده از تکنولوژی EPC/RFID، همچنین موجب افزایش امنیت اطلاعات و یکپارچگی سیستم می‌شود.