روز ملی اصناف گرامی باد
یکم تیر روز اصناف گرامی باد. اصناف یكی از مهمترین نهادهاى مدنی و اجتماعی در هر کشور میباشد، این نهادها توسط خود مردم اداره میشوند. پخش و توزیع کالا از اصلیترین وظایفی است که به عهده اصناف میباشد. كه در وضعیت بازار نقش بسزایی دارد. به این دلیل یكم تیرماه را روز اصناف نامگذاری كرده و هرساله در این روز مجامع امور صنفى كل کشور، مدیران اتحادیهها و مسئولین ذیربط (اتاق اصناف ایران) گرد هم میآیند تا در خصوص حل مشکلات اصناف به نتیجه مطلوب برسند.
پیشینه اصناف در ایران
اصناف در ایران پیشینهای چند هزارساله دارد و تشكیل آن به دوره هخامنشیان برمیگردد. در آن زمان كسبه را به دستهها و گروههای مختلف تقسیم میکردند. با گسترش اسلام، در ایران جامعه اصناف دچار تغییر و تحول بزرگی شد و رعایت اصول شرعی در کسبوکار و جلوگیری از فروش کالاهای حرام، برای اولین بار در جامعه با نظارت مستقیم بر اصناف آغاز شد. این نظارتها برای جلوگیری از کمفروشی و گرانفروشی بود. پیدایش اصناف اسلامی به قرن سوم هجری میرسد که دوره شکوفائی تمدن اسلامی و رونق تجارت و شهرنشینی بود.
صِنف چیست؟
صِنف از طرف جمعی از افراد كه دارای یک حرفه خاص می باشند تشکیل میشود. تا از این طریق به بهبود کیفیت و بالا بردن سطح کیفی آن گروه كمك كند و جهت مقابله با تخلفات در واحدهای مختلف و اتفاقات حوزههای مرتبط با حرفه موردنظر، كمك كند.
اصناف چیست؟
یکی از ویژگیهای اساسی بازارها، تشکل بازاریان در انجمنهای صنفی، یعنی «اصناف» بوده است. این انجمنها اصولاً به صاحبان حرفهها تشکل میبخشند و دارای طیف وسیعی از وظایف اجتماعی نیز هستند از اصناف میتوان بهعنوان بازویی قوی برای دولتمردان در پیشبرد اهداف مقدس جمهوری اسلامی نام برد.
شرح وظایف اداره امور اصناف و تشکلها
– برنامهریزی و تدوین خطّمشی لازم در جهت ساماندهی و هدایت واحدهای صنفی در چارچوب طرح جامع اصناف کشور.
– انجام اقدامات لازم بهمنظور تشکیل کمیسیون نظارت بر شوراهای مرکزی اصناف و برگزاری انتخابات اتحادیههای صنفی و مجامع امور صنفی و نظارت بر مصوبات مربوطه.
– انجام امور مربوط به دبیرخانه کمیسیون نظارت بر سازمانهای صنفی و ابلاغ مصوبات کمیسیون به مراجع ذیصلاح.
– ارائه پیشنهادهای لازم بهمنظور جلوگیری از فعالیت واحدهای صنفی بدون جواز به استناد قانون نظام صنفی و مصوبات هیئت عالی نظارت.
– برنامهریزی و انجام حمایتهای لازم از اصناف تولیدی و خدماتی در جهت ارتقاء سطح تکنولوژی و انتقال فنآوری در این بخش
– فراهم نمودن زمینههای آموزش لازم برای مسئولان اتحادیهها، مجامع و افراد صنفی پیرامون امور اصناف و قانون نظام صنفی با همکاری مؤسسات آموزشی مربوط.
– ایجاد تسهیلات لازم در خصوص تحصیل پروانه کسب جهت واحدهای فاقد پروانه با هماهنگی واحدها و سازمانهای ذیربط.
– بررسی و ارائه پیشنهادهای لازم درزمینه استقرار متعادل واحدهای صنفی با توجه به نیاز مناطق شهری با همکاری سازمانهای ذیربط.