سامانه تایید و ردیابی اصالت کالا بر اساس استانداردهای GS1
افزایش تقلب، جعل و کپیبرداری از محصولات، دغدغهای است که اکثر سازمانها، نهادها و مصرفکنندگان با آن روبهرو هستند. از یک طرف صاحبان برند کالا به دنبال راهی برای جلوگیری از جعل و اثبات اصالت کالاهای خود هستند و از طرفی دیگر مصرفکنندگان این کالاها به دنبال پیدا کردن و استفاده از کالای با اصالت هستند.
جعل و تقلب در برخی موارد چنان پیشرفته است که شرکتهای تولیدکننده برای تشخیص اصالت محصول خودشان باید آزمایشهای گوناگونی را انجام دهند. علیرغم تلا شهای بسیاری که برای مبارزه با کالاهای جعلی و تقلبی صورت گرفته است، همچنان محصولات خطرناکی در بازارها توزیع و مصرف میشوند.
استفاده از کالاهای جعلی و تقلبی میتواند آسیبهای بزرگ و حتی جبران ناپذیری به مصرفکنندگان نهایی کالا وارد کند.
استفاده از استانداردهای GS1 راهکاری برای جلوگیری از ورود کالاهای تقلبی و جعلی به زنجیره تامین و تایید اصالت کالاهای تولیدکنندگان است.
مرکز ملی شمارهگذاری کالا و خدمات ایران (GS1 ایران) با توجه به استانداردهای ردیابی GS1، اقدام به طراحی و توسعه سامانه تایید اصالت و ردیابی سریالی محصولات نموده است. در این سامانه با صدور کد بینالمللی GS1 برای کلیه کالاهای تامینکنندگان و تخصیص کد سریالی به آن، قابلیت ردیابی کلیه محصولات از نقطه تولید تا نقطه مصرف ایجاد میشود.
توضیحات مختصری در مورد سامانه:
این سامانه شامل بخشهایی همچون تامینکنندگان، ارگان نظارتی و مشتریان میباشد. در این سامانه تمامی تولیدکنندگان و تامینکنندگان برای محصولات خود کد جهانی قلم کالا (GTIN[۱]) دریافت میکنند و بر اساس ساختار طبقهبندی جهانی (GPC[۲])، اقدام به تشکیل کاتالوگ الکترونیکی محصول خود میکنند. سپس سامانه برای هر کالای تولیدی کد سریالی (به همراه اطلاعات تکمیلی دیگر مانند شماره سری ساخت، تاریخ تولید، تاریخ انقضا و غیره) تخصیص میدهد. با این روش تامینکنندگان میتوانند تمامی محصولات خود را به صورت یکتا شناسایی و کد سریالی را به صورت یک نماد بارکد بر روی لیبل چاپ کرده و آن را بر روی محصولات خود الصاق کنند. تولیدکنندگان و تامینکنندگان میتوانند کد سریالی محصولاتی را که میخواهند برای توزیع در بازار ارسال کنند، انتخاب کرده و به کارتابل ارگان نظارتی، ارسال میکنند.
در کارتابل ارگان نظارتی، تمامی محصولاتی که ارسال شده است به تفکیک تامینکنندگان قابل مشاهده است. ارگان نظارتی، سریالهای ارسالی را دریافت کرده و به بررسی کیفیت کالاها میپردازد. اگر کیفیت کالا متناسب با فاکتورهای کنترلی باشد، آنها را تایید میکند و اگر کالاها مشکلی داشته باشد با ذکر علت، آنها را به تامین کننده باز میگرداند.
تمامی سریالهای تایید شده و تایید نشده به کارتابل تامینکننده ارسال میشود. در این قسمت تامینکننده میتواند ببیند که علت عدم تایید کالاها چه بوده است و به بر طرف کردن مشکل آن بپردازد و آن را دوباره برای ارگان نظارتی ارسال کند. در قسمت کالاهای تایید شده، تامینکنند میتواند اطلاعات کالا (شماره سریال کالاها و کاتالوگ الکترونیکی) را به مشتری خود ارسال کند.
در این سامانه از طریق اپلیکشن موبایل امکان استعلام اصالت کالا توسط خریداران در بازار نیز وجود دارد.
استفاده از این سیستم یکپارچه میتواند مزایای زیر را برای تولیدکنندگان و مصرفکنندگان داشته باشد:
-
ثبت و کنترل آمار تولیدی محصولات به صورت سیستمی
-
شناسایی محصولات در سطح بینالمللی
-
شناسایی تامینکنندگان کالا
-
شناسایی بازارهای هدف جدید
-
ایجاد قابلیت ردیابی و رهگیری کالا
-
انجام تبادل اطلاعات در کوتاهترین زمان ممکن
-
جلوگیری از ورود محصولات بیکیفیت به زنجیره تامین
-
محافظت از برند تولیدکنندگان
-
تایید اصالت محصولات
-
کاهش هزینههای مدیریتی
-
مدیریت سیستمی اطلاعات
-
گسترش و معرفی محصولات در بازارهای جهانی
-
شناسایی تامین کنندگان جدید
امکانات سامانه
-
شناسایی دستهای و منحصر بفرد اقلام تامین
-
تعریف کاتالوگ الکترونیکی محصول بر اساس نیاز سازمانها
-
مشخصات فنی خاص به هر قلم کالا
-
چاپ بارکد در نماد دیتا ماتریس
-
برداشت و ثبت اطلاعات به صورت اسکن بارکد با بارکد اسکنر
-
برداشت و ثبت اطلاعات به صورت اسکن بارکد با موبایل
-
دریافت خروجی اطلاعات در فرمت اکسل
-
چاپ اطلاعات بر روی کاغذ
-
ردیابی محصولات به صورت منحصربفرد
-
ارائه گزارشات تجمعی و تحلیلی