RFID و کاربرد آن در علم پزشکی
چكيده
با پیشرفت علم و گسترش صنایع و تکنولوژی، امروزه ارتباط بین سیستمها و قسمتهای مختلف بیشتر شده است. یکی از مهمترین این تکنولوژیها RFID یا سیستم شناسایی از طریق امواج رادیویی است. در مورد RFID بحثهای مهمی مطرح بوده است که یکی از مهمترین آنها مدیریت حلقهی تأمین (Supply Chain) است که به شرکتهای تولیدکننده و توزیعکننده اين امکان را میدهد تا یکی از پرخطاترین فرآیندهای سازمانی خود را بهینهسازی و اتوماسیون كنند. همچنین اين تكنولوژي مسبب حرکتی جدید در زنجیره ارزش مراقبتهای بهداشتی است و از آنجا که جمعآوری اطلاعات بهداشتی، درمانی و پزشکی کاری بس پیچیده و پر هزینه خواهد بود، با این وجود در صورت موفق شدن و جمعآوری این اطلاعات در بانکهای اطلاعاتی امکان تبادل این اطلاعات بین بیماران و پزشکان در هر نقطه طبق قوانین حاکم بر سیستمهای بهداشتی و درمانی امکانپذیر خواهد بود. استفاده از تکنولوژی جدید RFID و تگهای مخصوص تهیه شده در این زمینه میتواند یک سیستم همکاری و هماهنگی بهداشتی در جهان ایجاد كند. RFID و Wireless ابتکاری جدید در جهت شناسایی بیمار، اشیا و داراییها هستند. این ابتکار جدید طراحي، راه حلهای ویژه برای یکپارچه کردن سیستم اطلاعات بیمارستانها است.1- مقدمه
در هر جامعهای امنیت و سلامت جان انسانها از اهمیت زیادی برخوردار است؛ پایین بودن ضریب اطمینان از سلامت انسانها باعث ضررهای اقتصادی و مالی افزایش مشکلات فرهنگی و کاهش بهداشت روانی جامعه میشود. میتوان با ایجاد یک ذخیره ارزش مراقبتهای بهداشتی یا به عبارتی Collaborative medical Services که از سه قسمت عمده نیازسنجی و کسب اطلاعات افراد بیماران و سیستمهای شناسایی از طریق امواج رادیویی یا RFID و نهایت ارتباط با مراکز بهداشتی و درمانی به ارائه راهکاری سازمان یافته دست یافت.
2- پیشینه RFID
پیشینه RFID به نیمه دوم دهه 1340 میلادی و ارتش آلمان برمیگردد. ارتش آلمان در شناسایی هواپیماهای خودی از هواپیماهای غیر خودی، به خصوص در شب که دید چشمی نیز محدود است، از این فناوری استفاده میکرد. در سال 1964، لئون ترهمین یک وسیله مخابره صوتی جاسوسی برای شوروی سابق اختراع کرد. این وسیله مخابره امواج رادیویی بین دو وسیله را ممکن میساخت. این فناوری را پدر فناوری RFID میدانند. نقطه عطف در تاریخچه فناوری RFID مقالهای بود که هری استوکمن در اکتبر 1948 منتشر کرد. این مقاله اهمیت کاربرد امواج رادیویی را بیشتر از پیش روشن ساخت و پیشرفت در آینده را منوط به استفاده از این فناوری دانست.
نصب این فناوری روی موجودات زنده برای اولین بار به صورت آزمایشی در حیوانات به کار رفت. سپس در سال 1998 یک پروفسور بریتانیایی آن را روی انسان آزمایش کرد که موفقیتآمیز بود.
در جولای سال 2004، استفاده از سیستم RFID برای شناسایی بیماران در بیمارستان و یا دسترسی بعضی از کارکنان، به پرونده بیماران مورد بررسی قرار گرفت. همچنین برای جلوگیری از جابهجا شدن لولههای آزمایش در کلینیکها از سیستمهای RFID استفاده شد. در اکتبر سال 2004 اولین تراشه RFID که برای کاشت تهیه شده بود، به وسیله سازمان غذا و داروی آمریکا تأیید شد.