استانداردهای GS1 و اقتصاد دایره‌ای: تحول صنعت ساخت و ساز برای آینده‌ای پایدار

بر اساس یک پژوهش در دانشگاه صنعتی Eindhoven در کشور انگلستان و با همکاری سازمان GS1 انگلستان نحوه تاثیر و افزایش مفهوم دایره­ای (دوار) در صنعت ساخت و ساز توسط استانداردهای GS1 مورد بررسی قرار گرفت. پژوهش مذکور به این موضوع می پردازد که چگونه استانداردهای GS1 می توانند بر مفهوم دایره­ای در بخش ساخت و ساز تاثیرگذار باشد.

در ابتدا باید توجه کرد که اقتصاد دایره­ای فقط به محصولات یا مواد محدود نمی شود. صنعت ساخت و ساز از فرآیند و محصولات تشکیل شده است، بنابراین، برای تحقق کامل چرخش در حوزه ساخت و ساز، مهندسی و معماری ، فرآیندهای جدیدی برای پیاده سازی مفهوم دایره­ای در سطوح مختلف توسعه داده شده است.

چرخش می تواند در سطوح مختلف در بخش ساخت و ساز رخ دهد. بعبارتی، می تواند با اجزای منفرد، محصولات، لایه های کاربردی، کل ساختمان و حتی در مقیاس شهری پدید آید. مزایای زیادی در مورد اقتصاد دایره ای در بخش­های متعدد وجود دارد. به عنوان نمونه، موارد زیر از مزایای اقتصاد دایره­ای در بخش ساخت و ساز عنوان شده است:

  • بازیابی منابع و کاهش ضایعات
  • صرفه جویی در مصرف کربن و انرژی غیرمستقیم
  • پدید آممدن نقش­ها و سازمان­های نوظهور
  • ایجاد فرصت­های تجاری
  • هدایت نوآوری­‌ها

اجرای مدل اقتصاد دایره‌­ای در صنعت ساخت ‌وساز با بهره‌­برداری از استانداردهای GS1

سیستم‌های ردیابی مؤثر به مکانیزم‌های توانمند برای شناسایی و رهگیری هر نوع یا نمونه محصول نیاز دارند. این امر شامل تخصیص شناسه‌های منحصربه‌فرد، مانند شماره جهانی کالای تجاری (GTIN) به محصولات است، که سپس به اطلاعاتی دقیق و با جزئیاتی بیشتر پیوند داده می‌شوند.

چنین اطلاعاتی می‌تواند شامل ترکیب مواد و ویژگی­های محصول، داده‌­های چرخه عمر، اطلاعات‌دایره­ ای، پایان چرخه عمر محصول (EoL) و موارد دیگر باشد تا از استفاده مجدد و بازیافت مناسب اطمینان حاصل شود. این مجموعه اطلاعات دیجیتالی اغلب به عنوان ” پاسپورت‌ دیجیتال محصول” (DPP) نامیده می­‌شود.

با پیاده‌سازی شناسه‌های منحصربه ‌فرد GS1 مانند کد GTIN، می‌توان محصولات و مواد در صنعت ساخت و ساز و احداث ساختمان را از مرحله تولید تا پایان عمر ردیابی کرد. این ردیابی با پاسپورت‌های دیجیتال محصول که ترکیب مواد، داده‌های چرخه عمر و اطلاعات بازیافت هر محصول را به تفصیل شرح می‌دهد، کامل­تر می‌شود. این امر بازیابی و استفاده مجدد از مواد را در پایان عمر آن آسان‌تر می‌سازد و به طور قابل توجهی ضایعات و تقاضا برای منابع  بکر و دست نخورده را کاهش می‌دهد.

علاوه بر این، این شناسه‌ها به ذینفعان در سراسر زنجیره تامین کمک می‌کنند تا با الزامات نظارتی و گواهی‌های پایداری که به طور فزاینده‌ای مورد تقاضای مصرف‌کنندگان و نهادهای حاکم هستند، مطابقت داشته باشند. انطباق را می توان از طریق شفافیت و قابلیت ردیابی ارائه شده توسط استانداردهای GS1 ساده کرد و اطمینان حاصل کرد که همه اعلامیه­‌های مواد می توان بررسی و تأیید شوند، اعتماد ایجاد شود و همکاری را در سراسر صنعت بهبود بخشید. پذیرش و انطباق استانداردهای GS1 از ایجاد بازارهای کارآمد برای مواد بازیافتی حمایت می­کند. با استفاده از شناسه‌های استاندارد، موادی که بازیابی، ردیابی و تایید می‌شوند را می‌توان به راحتی فهرست‌بندی نمود و در پایگاه‌های داده به اشتراک گذاشت و آنها را برای استفاده مجدد در دسترس قرار داد.

استانداردهای GS1 همچنین نقش حیاتی در مدیریت موثر مواد در کل چرخه عمر آنان ایفا می کنند. این قضیه شامل استراتژی‌های EoL مانند بازیافت می­‌باشد و برای اجرای موثر مدل اقتصاد دایره‌ای ضروری است. این نوع استانداردهای جهانی کاملاً قابل تعامل، زبان مشترکی را ارائه می‌کنند که ارتباط شفاف بین ذینفعان مختلف در زنجیره تأمین، از تولیدکنندگان تا مصرف‌کنندگان را امکان‌پذیر می‌سازد و شفافیت و قابلیت ردیابی را در هر مرحله از چرخه عمر محصول تضمین می‌نماید.

در نتیجه، استانداردهای GS1 نه تنها کارایی عملیاتی رویه‌های اقتصاد دایره‌ای را در صنعت ساخت ‌وساز افزایش می‌دهند، بلکه با اطمینان از اینکه مواد می‌توانند به طور موثر مورد استفاده مجدد قرار گیرند و بازیافت شوند، از موضوع پایداری نیز حمایت می‌کنند. این رویکرد کل‌نگر، زباله‌ها را به منابع ارزشمند تبدیل می‌کند، اثرات زیست‌محیطی را کاهش می‌دهد، فرصت‌های اقتصادی ایجاد می‌کند و صنعت را به سمت آینده‌ای پایدارتر و انعطاف‌پذیرتر سوق می‌دهد.

منبع:

https://www.gs1uk.org/insights/news/GS1-standards-and-the-circular-economy