26آذر، روز حمل و نقل گرامی باد
نامگذاری روز حمل و نقل
در تاریخ تحولات صنعت حمل و نقل در کشور، روزهای سرنوشت سازی بوده اند که نقشی تعیین کننده در انسجام شبکه حمل و نقل داشته اند و 26 آذرماه سال 1361، از شمار چنین روزهایی است. در این روز و در بحبوحه جنگ تحمیلی، حدود یکصد کشتی حامل کالا در بنادر جنوبی کشور، در انتظار تخلیه بار بود و بروز بحران ناشی از اتمام ذخیره کالاهای اساسی در کشور، تهدید کشتی های منتظر از سوی عراق و نیز شمول بیمه های جنگی، نگرانی هایی را برای مسئولان فراهم آورده بود. در همین روزها، رهبر کبیر انقلاب، حضرت امام خمینی رحمه الله در پیامی تاریخی، کامیونداران کشور را به مشارکت در تخلیه هر چه سریع تر کشتی ها فراخواندند.
نامگذاری روز حملونقل
در تاریخ تحولات صنعت حملونقل در کشور، روزهای سرنوشت سازی بودهاند که نقشی تعیینکننده در انسجام شبکه حملونقل داشتهاند و 26 آذرماه سال 1361، از شمار چنین روزهایی است. در این روز و در بحبوحه جنگ تحمیلی، حدود یکصد کشتی حامل کالا در بنادر جنوبی کشور، در انتظار تخلیه بار بود و بروز بحران ناشی از اتمام ذخیره کالاهای اساسی در کشور، تهدید کشتیهای منتظر از سوی عراق و نیز شمول بیمههای جنگی، نگرانیهایی را برای مسئولان فراهم آورده بود. در همین روزها، رهبر کبیر انقلاب، حضرت امام خمینی رحمه الله در پیامی تاریخی، کامیونداران کشور را به مشارکت در تخلیه هر چه سریعتر کشتیها فراخواندند.
به دنبال فرمان تاریخی حضرت امام خمینی رحمه الله مبنی بر تخلیه کشتیهای منتظر در بندرهای جنوبی کشور، ایرانزمین شاهد بسیج عمومی کامیون داران گردید و صحنههای کمنظیری از فداکاری، ایثار و تلاش شبانهروزی به ثبت رسید و این روز را در تاریخ کشور در یادها ماندگار ساخت. پانزده سال پس از زمان صدور فرمان حضرت امام رحمه الله، به پیشنهاد وزارت راه و ترابری و در جهت آگاهی اقشار مختلف مردم از نقش و جایگاه والای شبکه گسترده حملونقل کشوری، در سال 1376 از سوی شورای فرهنگ عمومی کشور، 26 آذر بهعنوان «روز حملونقل» شناخته شد.
حملونقل، نیروی محرّکه توسعه
گستردگی منحصربهفرد فعالیتهایی که در بخش حملونقل انجام میگیرد و همچنین، تحولات سریع فنآوری این بخش، ارتباط میان آن و فرآیند توسعه اقتصادی و اجتماعی را آنچنان حساس و پیچیده ساخته است که کارشناسان اقتصادی، از بخش حملونقل بهعنوان «نیروی محرکه توسعه» یاد میکنند و کارآمدی و توانمندی آن را، زمینهساز توسعه همهجانبه کشورها میدانند. به عقیده کارشناسان، موفقیتهای راهبردی درزمینهٔ رشد و توسعه اقتصادی، مدیون سرمایهگذاری کلان در زیرساختها و تجهیزات حملونقل و نیز توسعه مهارتهای حملونقل بوده است. بر این اساس، جوامعی که در این مسئله حیاتی سرمایهگذاری نکنند و آن را به اهمال و فراموشی بسپارند، اندکاندک از قافله پیشرفت و توسعه به دور میمانند و حتی برای رفع نیازهای اولیه خود نیز، نیازمند استعمارگران شرق و غرب میگردند.
صنعت لجستیک و حملونقل با استانداردهای GS1
سیستم GS1 بهطور گسترده در استانداردهای زنجیره تأمین در جهان مورداستفاده قرار میگیرد. صنعت حملونقل و لجستیک، جریان کالاها با استفاده از روشهای حملونقل متعدد، ازجمله جاده، راهآهن، هوایی و دریایی را در برمیگیرد. بهطور مشابه، این صنعت طیف گستردهای از بخشهایی مانند فرستنده و گیرنده بار، حملکننده بار و نهاد متصدی حملونقل و همچنین نهادهای رسمی مانند گمرکات و مراجع ذیصلاح را در برمیگیرد. ترکیب کانالها و بخشهای لجستیکی امکان تسهیل مدیریت داراییها و شناسایی محموله با استفاده از کلیدهای شناسایی GS1 و به اشتراکگذاری این اطلاعات بین متصدیان حملونقل و دیگر ارائهدهندگان خدمات را فراهم مینماید.
درواقع همانند سایر حوزهها، GS1 در این حوزه نیز از هر سه دسته استاندارد شناسایی (Identify)، ضبط داده (capture) و به اشتراکگذاری داده (sharing) استفاده میکند. استانداردهای شناسایی بهگونهای است که برای تمامی موجودیتهای درگیر در زنجیره لجستیک و حملونقل، یک کلید شناسایی تخصیص داده میشود. در حوزه حملونقل و لجستیک این کلیدهای شناسایی به شرح زیر هستند:
- GLN: شناسه جهانی مکان
- GRAI: شناسه جهانی داراییهای برگشتپذیر
- GIAI: شناسه جهانی داراییهای ثابت
- SSCC: شماره سریال محموله ارسالی
- GINC: شماره جهانی شناسایی مرسوله
- GSIN: شماره جهانی شناسایی محموله
استانداردهای GS1 در حوزه حملونقل و لجستیک، باعث خواهد شد کارایی، سرعت و دقت 5 فرایند تجاری در حملونقل و لجستیک افزایش یابد. این 5 فرایند تجاری عبارتاند از:
- مدیریت اموال
- مدیریت انبار
- مدیریت دریافت و تحویل
- مدیریت حملونقل
- مدیریت بنادر و گمرکات
پیادهسازی استانداردهای GS1 در حملونقل و لجستیک مزایای بسیار زیادی برای همه شرکای لجستیکی خواهد داشت که مهمترین آنها عبارتاند از:
- کارایی
- کاهش هزینه
- پیدایی و آشکاری
- اعتماد و اطمینان
- ایمنی و سلامت
- مقابله با کالاهای قاچاق و غیربهداشتی
- هماهنگی
- ثبات و پایداری و تداوم امور
- استفاده بهینه از داراییها و اموال
- امکان فراخوان (Recall)
روابط عمومی مرکز ملی شمارهگذاری کالا و خدمات ایران