یکپارچه‌سازی استانداردهای شناسایی با فناوری‌های دیجیتال Blockchain و IoT

Blockchain and IoT: Integrating digital technologies with identification

در دنیای پر چالش تجاری کنونی عدم تعامل فیزیکی بین مشتری و فروشنده می تواند باعث ایجاد مشکلات اعتماد شود. استانداردها و سیستم ردیابی زنجیره تامین ابزار مناسبی برای افزایش اعتماد هستند. در این راستا، سازمانGS1 به عنوان یک سازمان استاندارد جهانی نقش مهمی در ایجاد اعتماد با اطمینان از یکپارچگی داده­ها، تعامل و اعتبارنامه‌­های قابل تایید دارد. این سازمان با ارائه اطلاعات دقیق محصول برای تراکنش‌های دیجیتال، به ایجاد اعتماد بین مشتریان و فروشندگان در دنیای دیجیتال کمک می‌کند.

اعتبارنامه­های قابل تایید اسنادی هستند که به صورت رمزنگاری امضا شده‌­اند و توسط سیستم­های کامپیوتری قابل بهره برداری هستند. آن­ها به اسنادی اشاره دارند که از شناسه­‌های غیرتمرکز برای شناسایی ایمن و پایدار افراد و سازمان­ها و همچنین تضمین امنیت و حریم خصوصی استفاده می­‌کنند.

فناوریBlockchain   و IoT چارچوبی برای یکپارچه سازی فناوری­های دیجیتال با سیستم­های شناسایی منحصر به فرد

سرعت سریع دیجیتالی شدن در هر بخش صنعتی، از جمله مراقبت‌های بهداشتی، تجارت الکترونیک، فین‌تک، تولیدات و کالاهای سریع پرمصرف FMCG، باعث تغییر در نحوه عملکرد کسب‌وکارها شده است. امروزه، کارآفرینان در حال سازگاری و انطباق با یکپارچه‌سازی فناوری­های نوین در حوزه‌های کلیدی عملیاتی مانند فروش، بازاریابی، و مدیریت هستند. گرچه محصولات و خدمات دیجیتال برای کسب‌وکارها سودمند  می­باشند، با این وجود شرکت‌ها نباید این واقعیت را نادیده بگیرند که مشتریان اغلب در دنیای دیجیتال دچار کمبود اعتماد. هستند

بلاک چین یک فناوری دفتر کل غیرمتمرکز است که به طور گسترده برای ثبت و تأیید تراکنش‌­های دیجیتالی به شیوه­ای شفاف و بدون مداخله استفاده می­‌شود. کسب‌وکارهای پیشرو آن را برای تسهیل تراکنش‌های ایمن و در عین حال حفظ دائمی سوابق پذیرفته‌اند. این امر به اطمینان از یکپارچگی داده­ها در طول مسیر زنجیره ارزش – از تهیه مواد خام تا تحویل محصول نهایی به مشتریان نهایی کمک می­‌نماید. با استفاده از مبانی ردیابی، کسب‌وکارها می‌توانند به راحتی مسائل مربوط به مواد خام تقلبی، شیوه‌های تولید غیرمتعارف و دخالت تامین‌کنندگان غیرمجاز را شناسایی کرده و به‌موقع آن‌ها را به طور موثر حل و فصل کنند. با فعال نمودن سیستم ردیابی در استراتژی­های تجاری، شرکت­ها می­توانند تعهد خود را برای تقویت اعتماد مصرف کننده به اثبات برسانند.

به طور نمونه، یک شرکت می­تواند انتشار گازهای گلخانه‌ای و کربن خود ظرف یک سال را در بلاک چین ثبت کرده و تطابق خود را با قوانین و مقررات مربوطه تأیید کند. بطور مثال در صنعت پزشکی، بلاک چین می­تواند به ردیابی و مستندسازی زنجیره تامین داروها کمک نماید تا اطمینان حاصل شود که داروها و دستگاه­های پزشکی جعلی نیستند و همچنین از حرکت و انتقال داروهای تقلبی در بازار جلوگیری­کند. علاوه بر این، بیمارستان­ها می‌توانند از این فناوری جهت ذخیره داده­‌های بیمار، تشخیص دقیق، بهبود و درمان بیماراستفاده کنند.

به طور مشابه، یکپارچه‌­سازی فناوری IoT، شبکه­ای شامل دستگاه­­ها سنسورها و اشیاء متصل به اینترنت، در عملیات به برقراری ارتباط با شبکه‌­های متصل کمک می­کند. این امر به جمع آوری و به اشتراک گذاری هموار داد­ه‌­ها در نقاط مختلف کمک می­کند. با ترکیب اینترنت اشیا و بلاک چین، کسب‌وکارها می‌توانند به چارچوب غیرمتمرکزتری دسترسی پیدا کنند تا فناوری‌های دیجیتال با شناسایی منحصربه‌فرد را در بر بگیرد. به عنوان مثال، با ادغام فناوری‌های شناسایی و ثبت خودکار داده‌­ها (AIDC) مانند کدهای QR یا برچسب‌های RFID، هر محصول را می‌توان برچسب‌گذاری کرد و داده‌های اولیه آن‌ها را  بر روی بلاک چین ثبت نمود. کاربران می‌­توانند به سرعت کدهای QR، بارکدها یا برچسب های حاوی جزئیات رمزگذاری شده محصول را اسکن نماید تا صحت محصول تأیید شود. این عمل می­تواند به آنها کمک کند تا ریسک خرید اقلام تقلبی در بخش­های مختلف را از بین ببرند.

ایجاد اعتماد دیجیتال یک ضرورت است، به‌ویژه اکنون که فناوری‌های دیجیتال تقریباً همه ارتباطات اقتصادی و اجتماعی را پشتیبانی می‌کنند، و شکاف فزاینده‌ای نیز از نظر اعتماد بین مصرف‌کنندگان و کسب‌وکارها وجود دارد. برای معکوس کردن این روند منفی، کسب و کارها باید به مشتریان اطمینان دهند که منافع و انتظارات آنها در نظر گرفته می­‌شود.

به هر صورت دنیای دیجیتال در حال تکامل است و به بخشی جدایی ناپذیر از زندگی انسان تبدیل شده است. این دنیایی خواهد بود که به دنیای واقعی متصل است و مردم می­‌توانند با آن تعامل داشته باشند. این امر اقتصاد جدیدی ایجاد می­کند که بر اساس همکاری و یکپارچگی ساخته شده است. در این راستا استانداردهایی ایجاد خواهند شد تا اطمینان حاصل شود که این دنیای جدید قابل تعامل و غیرمتمرکز است. سازمان‌هایی مانند سازمان GS1 کشور هندوستان نقش مهمی در اطمینان از قابل اعتماد بودن و ایمن بودن این دنیای جدید ایفا خواهند کرد.

از این رو، با اجرای سیستم ردیابی و رعایت استانداردهای پذیرفته شده سازمان GS1، کارآفرینان کشور هندوستان می­توانند به ایجاد اعتماد مصرف کننده در دنیای دیجیتال کمک کنند.

منبع:

https://www.financialexpress.com/business/digital-transformation-blockchain-and-iot-integrating-digital-technologies-with-identification-3376045/