گزارش کاربردی (آزمایش دستگاه تصدیق بارکد)
اگر بارکد کالا به هر دلیلی اسکن نشود، انتقال آن کالا در کل زنجیره تامین دچار وقفه خواهد شد. عدم توانایی در خواندن یک بارکد تاثیر منفی بر روی کلیه افراد مرتبط یعنی تامینکنندگان، تولیدکنندگان، خردهفروشان و مصرفکنندگان دارد.
در محیط خرده فروشی بارکدهای با کیفیت پایین که نمی توان آنها را اسکن نمود باعث ارائه خدمات ضعیف به مشتریان در پایانهفروش (POS)، عدم رضایت آنان، عدم خرید محصول، ایجاد هزینههای مضاعف و هدر رفتن زمان می گردند. پایانه های فروش (POS) و سیستمهای تدارکات عموما از این امر تاثیر پذیر هستند و می توانند مشکلات بیشتری را در زنجیره تامین به وجود آورند.
اگر بارکد کالا به هر دلیلی اسکن نشود، انتقال آن کالا در کل زنجیره تامین دچار وقفه خواهد شد. عدم توانایی در خواندن یک بارکد تاثیر منفی بر روی کلیه افراد مرتبط یعنی تامینکنندگان، تولیدکنندگان، خردهفروشان و مصرفکنندگان دارد.
در محیط خرده فروشی بارکدهای با کیفیت پایین که نمی توان آنها را اسکن نمود باعث ارائه خدمات ضعیف به مشتریان در پایانهفروش (POS)، عدم رضایت آنان، عدم خرید محصول، ایجاد هزینههای مضاعف و هدر رفتن زمان می گردند. پایانه های فروش (POS) و سیستمهای تدارکات عموما از این امر تاثیر پذیر هستند و می توانند مشکلات بیشتری را در زنجیره تامین به وجود آورند.
دستگاه تصدیق بارکد چیست؟
دستگاه صحه گذاری یا تصدیق بارکد
(Barcode Verifier) یک ابزار اندازهگیری است برای بررسی متداوم و قابل تکرار یک نماد بارکد و پارامترهایی که بر نحوه کدگشایی بارکد موثر میباشند.
در پاسخ به نیازهای کاربر و تغییرات بازار جهانی، سیستم GS1 برای تحلیل و اطلاع رسانی درمورد کیفیت چاپ بارکد روش استانداردی را تنظیم و اتخاذ کرده است. این استاندارد از روش بررسی سازمان ISO تحت استاندارد شماره ISO/IEC15416 استفاده می کند.
وقتیکه بررسی نماد بارکد به روش های اجرایی در موردکنترل کیفی افزوده شود، اطمینان بیشتری در مورد درست اسکن شدن نماد بارکد در سراسر زنجیره تامین فراهم میشود و به بی اشکال بودن ارتباطات بین تامینکننده و مشتری میانجامد.
دستگاه تصدیق بارکد میتواند جهت نظارت و کنترل فرایند چاپ نماد به کار رود. اگر نماد در مرحله صحهگذاری مورد قبول واقع نشود و رد شود، نتایج برای بدست آوردن چاپی با کیفیت بالاتر به چاپگر کمک خواهند کرد. برای مشکلات نمادها یک دستگاه صحهگذاری تحت ایزو می تواند در تشخیص آن کمک کند و همچنین میتواند وسیله استانداردی را برای گزارش دهی بین شرکتهای چاپکننده و طرفهای تجاری آنها فراهم کند. مانند توانایی اسکنر در اسکن نمودن بارکد، صحهگذاری به تست آنها کمک می کند .
دستگاههای صحهگذاری نماد بارکد در اشکال و اندازههای مختلف با امکانات و تواناییها و ویژگیهای مختلف وجود دارند. آنها شامل دستگاههای کوچک قابل حمل، نرم افزارهای تحت PC میباشد.
تفاوت اسکنر ها با دستگاه تصدیق بارکد:
این دستگاه با اسکنر یا همان پویشگر متفاوت است و تفاوت آن این است که اسکنر فقط میله ها و فضا های ما بین آنها که حامل دادههای کد شده در نماد می باشند را کدگشایی میکند و یا به عبارتی فقط دادههای کد شده در میله ها و فضاهای مابین آنها را کدگشایی میکند. دستگاه اسکنر هیچکدام از پارامترهایی که بر نحوه کدگشایی بارکد اثرگذارند اندازهگیری و ارزیابی نمیکند و هیچ اطلاعاتی در مورد کیفیت بارکد ارائه نمیدهد. این در حالی است که دستگاه تصدیق بارکد کیفیت بارکد را ارزیابی میکند و اطلاعاتی را نیز جهت بر طرف نمودن مسائل مربوطه ارائه می دهد. این دستگاه میبایست با استاندارد ISO/IEC 15426-1 مطابقت داشته باشد که تضمین کننده سنجش بارکد طبق استاندارد ISO/IEC 15416 می باشد.
قبل از ادامه این نکات را با هم مرور کنیم :
ذکر این نکته قابل توجه است که قبل از صحه گذاری بارکد توسط دستگاه، طراحان بسته بندی به هنگام طراحی و چاپ بارکد باید به نکات مطرح شده در سند بایدها و نبایدهای چاپ بارکد که ترجمه آن در شماره های گذشته انتشار یافته همین ماهنامه موجود می باشد مراجعه و ابتدا آن نکات را رعایت نمایند.
جزئیات مشخصات چاپ بارکد در جداول مشخصات نماد جزوه مشخصات عمومیGS1 فراهم شده است که شامل نمادهای بارکد سیستمGS1 در زمینه های مختلف، بعد-X، ارتفاع بارکد، پهنای حاشیه کناری، تفکیک بین نمادهای اصلی و اضافی و حداقل مشخصات کیفی ISO می باشد.
بررسی بارکد می بایست یک فرایند پیوسته مابین چاپ کننده های نماد، صاحب محصولات بارکد شده، دریافت کننده اقلام بارکدگذاری شده و جابجا کننده کالاها در مراحل میانی زنجیره تامین ، باشد.
بررسی بارکدها باید هم هنگام تولید نماد و هم بعد از تولید محصول صورت پذیرد.
استفاده از اسکنر برای چک کردن قابلیت خواندن بارکدها کافی نیست. عمل چک کردن اسکن، “اسکنر” را صحهگذاری میکند نه “بارکد” را. ترتیبات ابتیک (نوری) موجود برای اسکنرها دارای تنوع زیادی است و تولیدکنندگان دستگاه های بارکدخوان همه نوع ویژگی های هوشمندانه را در داخل الگوریتمهای کدگشایی یا گشایش رمزشان قرار میدهند و نتیجه آخر اینکه، همه اسکنرها مثل هم کار نمی کنند و در خواندن یک نماد درجات متفاوتی دارند. صحه گذاری جهت غلبه بر این مشکلات ایجاد شده است.
پارامترهایی که باید صحه گذاری شوند شامل آنهایی است که باید توسط چشم، بدون تجهیزات اندازه گیری، و همچنین آن هاییکه باید با استفاده از تجهیزات جهت صحه گذاری بارکد اندازه گیری شوند. آن هایی که به تجهیزات صحه گذاری نیاز دارند شامل پارامترهای کیفی رایج ، پارامترهای کیفیت چاپ بارکد سازمان ایزو یا تحلیل الگوی انعکاس اسکن می باشند.
اگرچه یک نگاه متخصص میتواند بسیاری از موارد کیفی چاپ بارکدها را تشخیص دهد اما معمولا نیاز به یک بررسی دقیق تر جهت چک کردن سیستم شمارهگذاری، ارتفاع بارکد و تناسب نماد برای یک کاربرد خاص می باشد.
مطالعه موردی: (محصولات کارخانه بوژنه)
در نمونه مورد مطالعه، یکی از محصولاتی را که کارخانه بوژنه ارسال کرده بود و مورد آزمایش صحه گذاری بارکد قرار گرفت را بررسی مینماییم تا بهتر با این خدمت آشنا شوید.
اطلاعات نمونه مورد مطالعه که از سایت irancode.ir برداشت شده است.
کالیبره کردن دستگاه :
قبل از شروع آزمایش باید بدانیم کالیبره کردن دستگاه از اهمیت به سزایی برخوردار است.
جهت تضمین صحت ارزیابی نماد مورد نظر و اجزای آن و همچنین تضمین مشخصات آن بر مبنای تلرانس بین المللی، دستگاه می بایست هر دفعه قبل از استفاده، کالیبره شود. این به آن دلیل است که عملکرد دستگاه در معرفی تغییراتی از قبیل ولتاژ منبع برق، درجه حرارت و شرایط مختلف نوردهی قرار دارد.
هر زمانی که اندازه دیافراگم (قطر) دستگاه جهت تطبیق با اندازه های مختلف بارکد تغییر پایه، دستگاه میبایست مجددا تنظیم شود. برای این کار هم کارت هایی برای کالیبراسیون دستگاه که توسط خود سازنده ارائه می شود مورد استفاده قرار میگیرد و هم می توان از کارتهای استاندارد صحت عملکرد کالیبراسیون که شامل نمادها و نتایج تست آنها می شود نیز استفاده کرد.
جهت دریافت نتیجه این گزارش کاربردی وبسایت e-code را مشاهده کنید.