گزارش شرکت در همایش سالانه GS1 (بهداشت و درمان)-قسمت دوم
بخش بهداشت و درمان GS1 با هدف ایجاد ارتباطات جهانی میان جامعه کاربران و ذینفعان زنجیره تامین حوزه بهداشت و درمان شامل تولیدکنندگان، توزیعکنندگان و نهادهای نظارتی، با پیادهسازی استانداردها و راهکارهای یکپارچه در سراسر جهان، ارائه خدمات در حوزه بهداشت و درمان را تسهیل نموده است.
GS1 در حوزه بهداشت و درمان
بخش بهداشت و درمان GS1 با هدف ایجاد ارتباطات جهانی میان جامعه کاربران و ذینفعان زنجیره تامین حوزه بهداشت و درمان شامل تولیدکنندگان، توزیعکنندگان و نهادهای نظارتی، با پیادهسازی استانداردها و راهکارهای یکپارچه در سراسر جهان، ارائه خدمات در حوزه بهداشت و درمان را تسهیل نموده است.
چشمانداز GS1 در حوزه بهداشت و درمان
GS1 به عنوان مرجعی مستقل، بیطرف و جهانی در حوزه بهداشت و درمان برای سازمانهای تجاری و نهادهای نظارتی و دیگر ذینفعان به رسمیت شناخته شود، به نحوی که آنها را به سوی توسعه و ترویج استانداردهای GS1 برای ایمنی بیمار، امنیت و بهرهوری زنجیره تامین، قابلیت ردیابی و هماهنگسازی دادهها در حوزه بهداشت و درمان هدایت نماید.
ماموریت GS1 در حوزه بهداشت و درمان
راهبری بخش بهداشت و درمان جهت توسعه و اجرای موفق استانداردهای جهانی GS1 با گردآوری متخصصین بهداشت و درمان به منظور:
- افزایش ایمنی و سلامت بیمار
- مبارزه با قاچاق دارو و اقلام پزشکی
- شفافیت و کارایی زنجیره تامین دارو و اقلام پزشکی
- بهبود ارائه خدمات درمانی و پزشکی به بیمار
شرح دوره آموزشی
این دوره آموزشی با عنوان GS1 در حوزه بهداشت و درمان (GS1 in Healthcare) در مرکز دانش GS1 آلمان واقع در شهر کلن برگزار گردید.
اساتید این دوره آموزشی تیم بهداشت و درمان دفتر مرکزی سازمان جهانی GS1 بودند که به معرفی مفاهیم، اهداف، استراتژیها، استانداردها و راهکارهای GS1 در این حوزه پرداختند و با هدف همگامسازی مدیران و کارشناسان حوزه بهداشت و درمان که از اقصی نقاط دنیا من جمله کشورهای اروپایی، آمریکایی، آسیایی و خاورمیانه در این دوره شرکت کرده بودند، سعی بر آن داشتند تا حس خانواده را به تمامی اعضای GS1 القاء نمایند. در زیر به بررسی عناوین مطرح شده و مدرسین این دوره میپردازیم.
آشنایی با GS1 در بخش بهداشت و درمان
قائم مقام بخش بهداشت و درمان GS1، خانم اولریک کریسا، با مروری کلی بر اقدامات صورت گرفته در بخش بهداشت و درمان GS1، به بیان چشمانداز، ماموریت و اهمیت استانداردهای GS1 و همچنین موضوعات کلیدی و چالشهای موجود در حوزه بهداشت و درمان GS1 پرداخت. در زیر استانداردهای GS1 در حوزه بهداشت و درمان و ضرورت استفاده از آن بررسی میشود.
ضرورت استفاده از استانداردهای GS1 در حوزه بهداشت و درمان
اساسیترین هدف به کارگیری استانداردهای GS1 در بخش بهداشت و درمان، حفظ سلامت و ایمنی بیمار است. از مهمترین راهکارهای سازمان جهانی GS1 برای حفظ سلامت و ایمنی بیمار، مبارزه با جعل و قاچاق دارو است.
براساس گزارش پلیس بینالمللی (Interpol) سالانه بیش از یک میلیون نفر به دلیل استفاده از داروهای تقلبی جان خود را از دست میدهند. این در حالیاست که در برخی مناطق آفریقا، آسیا و آمریکا اقلام دارویی و پزشکی تا ۳۰% بازار را به خود اختصاص میدهند.
بنا بر تعریف سازمان جهانی بهداشت(WHO) ، داروی تقلبی دارویی است که ماهیت یا مواد اولیه آن، از روی عمد و یا تقلب به طور اشتباه برچسبگذاری گردد. جعل میتواند در نام تجارتی (brand) یا محصولات ژنریک صورت پذیرد و محصولات تقلبی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- محتوی مواد اولیه درست یا نادرست
- بدون ماده موثره دارو
- ماده موثره ناکافی
بستهبندی جعلی استانداردهای GS1، استانداردهایی جهانی و همه شمول است و تمامی عوامل موجود در زنجیره تامین را دربرمیگیرد و سبب ایجاد شفافیت در زنجیره تامین میشود. عدم وجود شفافیت در زنجیره تامین بهداشت و درمان سبب ایجاد فضای مناسب برای جعل و قاچاق میگردد. این در حالی است که جعل در حوزه دارویی و پزشکی بسیار ماهرانه صورت میگیرد به صورتیکه به آسانی قابل شناسایی و تشخیص نیست. عکسهای زیر نشان میدهد که تشخیص گاه تا چه اندازه دشوار میگردد.
هفت کلید GS1 در حوزه بهداشت و درمان
آرمان سازمان جهانی GS1 برای حفظ سلامت و ایمنی بیمار و همچنین رعایت حقوق بیمار به شرح زیر است:
- بیمار مناسب
- کادر پزشکی مناسب
- داروی مناسب
- دز مناسب
- اقلام پزشکی مناسب
- به شیوه مناسب
- در زمان مناسب
حوزههای فعالیت بهداشت و درمان GS1
فعالیتهای GS1 در حوزه بهداشت و درمان را میتوان به چهار بخش اصلی تقسیم بندی کرد.
۱– اقلام دارویی
این بخش، زنجیره تامین دارو از مرحله مواد اولیه، تولید دارو، داروخانه تا تحویل به بیمار را دربرمیگیرد.
در خصوص پیادهسازی استانداردها و راهکارهای GS1 در حوزه دارو، موارد زیر از اهمیت ویژهای برخوردار است:
- چگونگی بستهبندی صحیح
- استفاده از دیتاماتریکس بر روی بستهبندی دارو و کوچکترین دز دارو شامل GTIN- تاریخ انقضا- شماره سریال- شماره بچ یا بهر
- ردیابی دارو
- مبارزه با جعل و قاچاق دارو
2- تجهیزات پزشکی
تجهیزات پزشکی شامل ابزار و دستگاههای پزشکی میشود که به منظور ردیابی آنها باید موارد زیر را مورد توجه قرار داد.
- شناسایی یکتا UDI
- استفاده از فناوری AIDC
- پایگاههای داده نظارتی
- تبادل الکرونیکی داده و همزمانسازی اطلاعات
۳– خدمات بیمارستانی
از ورود بیمار به بیمارستان و ایجاد پرونده، دستبندی به بیمار تحویل میشود و با ثبت تمامی رویدادها، داروها و خدمات ارائه شده به بیمار، تا ترخیص بیمار را شامل میشود.
موارد زیر در حوزه بیمارستانی باید مورد توجه قرار بگیرد:
- ارائه دستبند مندرج به دیتاماتریس به بیمار
- اسکن در کنار تخت بیمار (bedscanning)
- اختصاص کد GTIN به اقلام دارویی و پزشکی
- اختصاص کد GSRN به بیمار، کادر پزشکی و ارائهدهندگان خدمات
- اختصاص کد GLN به مکانهایی که خدمات پزشکی در آن صورت میگیرد.
- اتاق عمل و تجهیزات آن
۴- eHealth
با پیشرفت تکنولوژی در بخش بهداشت و درمان، فرآیندها به سوی الکترونیکی شدن پیش میرود. مواردی که در این حوزه میتوان به آن اشاره کرد عبارتند از:
- نسخه الکترونیک (ePrescription)
- خرید الکترونیک (eProcurement)
- پرونده الکترونیک بیمار
شفافیت و کارایی در زنجیره تامین بهداشت و درمان
به علت اهمیت بخش بهداشت و درمان، استفاده از استانداردهایGS1 به منظور توسعه و اجرای موفق طرح سلامت در جامعه جهت افزایش ایمنی و کارآمدی زنجیره تامین امری حیاتی به نظر می رسد.
برای رسیدن به این مهم در تمامی زنجیره تامین استفاده از کدهای یکتا ضروری است و تمامی اعضا باید از استانداردهای یکسان و کدهای همسانی بر روی کالاها و محصولات استفاده نمایند.