کلید گشایش در لجستیک و مدیریت محموله ها در زنجیره تامین sscc
چکیده
در حال حاضر راهکار ردیابی از نقطه تولید تا مصرف با سه کلید شناسایی GS1 امکان پذیر است. GTIN شماره جهانی قلم کالای تجاری ،GLN شماره جهانی موقعیت مکانی و SSCC کد سریالی محموله ارسالی. کد سریالی محموله ارسالی یا SSCC می تواند به وسیله شرکتها برای شناسایی هر ترکیبی از اقلام تجاری یک واحد لجستیکی که برای انبار کردن یا حمل و نقل بسته بندی شدهاند، استفاده شود. برای مثال میتواند یک جعبه، پالت یا بسته های پستی باشد. در این نوشتار به معرفی این(SSCC) کلید شناسایی(کلید کد) GS1 میپردازیم و مهمترین زوایای آن را شرح میدهیم.
مقدمه
امروزه مدیریت ارتباطات در یک زنجیره تأمین به مبحثی ارجاع داده میشود که آنرا همان مدیریت زنجیره تأمین (SCM) مینامیم. با بیانی واضح تر، یک زنجیره تأمین تنها زنجیرهای از فعالیتهای تجاری به صورت ارتباطات یک به یک یا بنگاه به بنگاه نمیباشد، بلکه شبکهای از فعالیتهای تجاری و ارتباطات بین آنهاست. «مدیریت زنجیره تأمین» فرصتهایی را برای حصول یک تشدید مثبت در یکپارچهسازی و مدیریت درون شرکتی و بین شرکتی پیشنهاد میکند. در این حالت،
«مدیریت زنجیره تأمین» با مزیتهای فرایندهای تجاری در ارتباط بوده و روش جدیدی را برای مدیریت فعالیتهای تجاری و ارتباطات با سایر اعضا در زنجیره تأمین ارایه میدهد.
مفهوم «مدیریت زنجیره تأمین» از یکپارچهسازی خدمات لجستیکی درطول زنجیره تأمین به سمت یکپارچهسازی و مدیریت فرایندهای کلیدی تجاری درطول زنجیره تأمین باز تعریف شده است. براساس همین شفاف شدن تفاوت بین «مدیریت زنجیره تأمین» و لجستیک، در سال ۲۰۰۳، انجمن مدیریت لجستیک تعریف اصلاح شدهای از لجستیک را ارایه کرد. این تعریف اصلاحی به وضوح موضع انجمن مدیریت لجستیک را بیان میدارد که «مدیریت لجستیک» را به عنوان جزئی از «مدیریت زنجیره تأمین» معرفی میکند.
این تعریف اصلاح شده بدین صورت است:
لجستیک آن قسمت از مدیریت زنجیره تأمین است که کارایی و اثربخشی جریان روبهجلو و روبهعقب و نیز ذخیرهسازی کالاها، خدمات و اطلاعات مربوطه بین نقطه آغازین زنجیره تا نقطه مصرف نهایی بهمنظور تأمین نیازمندیهای مشتریان زنجیره را برنامهریزی میکند، بهکارمیگیرد، و کنترل میکند.
لجستیک
این لغت ریشهای یونانی دارد و در موارد نظامی برای جابجایی جنگافزار ، مهمات و جیره غذایی در مواقع حرکت از مکان اصلی به سمت خط مقدم استفاده میشود. در زبان یونانی ، رومی و امپراطوری رم شرقی، نظامیانی وجود داشتند با نام LOGISTIKAS که وظیفه مسائل مالی و تقسیم مایحتاج بر عهده آنان بوده است.
در دیکشنری آکسفورد لجستیک به این صورت تعریف شده: قسمتی از علوم نظامی که وظیفه تهیه و تحویل آماد و جابجایی مواد و افراد و تجهیزات را دارد.
و در دیکشنری دیگری به این صورت تعریف شده است : مدت زمانی که برای مهیا کردن منابع مورد نیاز است.
همینطور لجستیک به صورت عمومی شاخهای از علوم مهندسی است که سیستمهای انسانی بجای سیستمهای ماشینی ایجاد میکند.
گسترههای مدیریت لجستیک عبارت هستند از:
- لجستیک داخل مرزهای یک کشور
- لجستیک داخلی
- لجستیک خارج از مرزهای کشور
لجستیک به کلیه فعالیتهای هماهنگی اطلاق میشود که جهت بررسی، تحقیق، مطالعه و برآورد نیازها و احتیاجات اولیه در زمینه وسایل و تجهیزات، ماشینها و ابزارآلات ، تاسیسات و قطعات از هر نوع و کلیه امور مربوط به تهیه، تولید، بیمه، نگهداری، انبارداری، توزیع، حمل و نقل، تنظیم و تهیه روش انجام کار، طراحی سیستم و دستور العمل و نظارت بر موارد فوق انجام میگیرد.
منافع بکارگیری دانش لجستیک و مدیریت زنجیره تأمین
- موجودیهای کمتر
- بهرهوری بالاتر
- چابکی بیشتر
- موعدهای تحویل کوتاهتر
- سود بالاتر
- رعایت حقوق بیشتر مشتری
- وجود موجودیها و اندازه انباشتهها به مقدار صحیح
- قابلیت مشاهده و ردگیری رخدادها
- کاهش هزینهها
- افزایش خدمتدهی به مصرفکنندگان
- ایجاد مزیتهای رقابتی
- تعامل نزدیکتر با تأمین کنندگان
- ایجاد فرصت برای خرید مقادیر زیاد و با هزینه کمتر
- ایجاد مرجع پاسخگویی
- توانایی اجرای دقیق سیستمها به صورت ترکیبی
لجستیک در صنایع مختلف
توجه به گسترش فعالیتهای صنعتی و بازرگانی و عزم جدی در سطوح مختلف کشورها در زمینه تعالی و توسعه، دقت در تمامی ابعاد تأمین، تولید و توزیع را -فراتر از نوع و کیفیت محصول- برای جهش در پیشرفت ایجاب می نماید. مطالعه تجربه جهانی در این زمینه نقش مدیریت زنجیره تأمین و لجستیک را بسیار برجسته مینماید.