سالروز هفتم تیر و آغاز قوه قضاییه گرامی باد
وَمَن لَّمْ یَحْکُم بِمَا أنزَلَ اللّهُ فَأُوْلَـئِکَ هُمُ الظَّالِمُونَ
و هر کس به احکامی که خدا نازل کرده حکم نکند، ستمگر است.
برای قدردانی و ارزش نهادن به مقام والای قضا و قضاوت و همچنین تجلیل از مقام والای آیهالله دکتر بهشتی اولین مسئول دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران که در هفتم تیرماه سال ۱۳۶۰ براثر انفجار بمب در دفتر مرکزی حزب جمهوری اسلامی به شهادت شهید رسید، بنا به درخواست قوه قضائیه، مبنی بر نامگذاری این روز بهعنوان روز قوه قضائیه، این پیشنهاد در سال ۱۳۷۳ در شورای فرهنگی عمومی کشور مطرح و پذیرفته شد. آیهالله دکتر بهشتی همه تلاش خود را به کاربرد تا یک چتر امنِ حقوقی در کشور ایجاد کند. این روز را به قضاتی که باشرافت، درراه عدالت و در جهت آرامش و امنیت وزندگی عادلانه مردم تلاش میکنند تبریک گفته و قدردان زحمات آنها هستیم.
بایدها و نبایدها در قضاوت
قاضی میبایست از محل قضاوتِ خود اطلاعاتی کافی داشته باشد، همچنین محل رسیدگی به دعوی میبایست در شهر و در دسترس همه باشد، همچنین باید عدالت را در جلسات دادگاه رعایت نماید و پیش از صدورِ حکم تأمل و دقت بسیار داشته باشد.
آداب قضاوت
رعایت عدالت میان طرفین دعوا را رعایت نماید، صدای خود را از صدای متهم بالاتر نبرد، عدم اظهار خستگی در محکمه، قبل از شنیدن سخنان طرفین دعوا قضاوت نکند، در حال خشم و خوابآلودگی و گرسنگی یا تشنگی قضاوت نکند، طرفدار یکی از طرفین دعوا نباشد، با یکی از طرفین دعوا آهسته صحبت نکند، متخاصم طرف راست را در سخن گفتن مقدم شمارد، سخنان خود را به گواهان تلقین نکند و…
قضاوت در اسلام از زبان پیامبر اکرم (ص):
- اگر یکی از شما به کار قضاوت میان مسلمانان گرفتار شد، باید به هنگام خشم و غضب از قضاوت خودداری کند و میان صاحبان دعوی در نگاه و محل نشستن و اشاره کردن تفاوتی نگذارد.
- خداوند یاور قاضی است تا موقعی که ستم نکند، وقتی ستم کرد خدا او را رها میکند و شیطان همراه او میشود.
- هر یک از قضات مسلمان دو فرشته موکل دارد که وی را مادام که جز حق نخواهد بر آن استوار کند و اگر غیر حق اراده کند و بهعمد منحرف شود فرشتگان از او بری شوند و کار وی را به خودش واگذارند