بارکد جهانی GTIN، بهترین جایگزین شناسه کالا
سامانه شناسه کالا یکی از زیر مجموعههای سامانه جامع تجارت است و تمام عملیات مربوط به فرآیندهای تجاری باید از طریق سامانه جامع تجارت صورت پذیرد. در همین راستا شناسهای ۱۳ رقمی تولید شد که مبتنی بر نظام جامع طبقهبندی مرکز ملی شمارهگذاری کالا و خدمات ایران است و از بانک اطلاعاتی این مرکز به عنوان مرجع استفاده میکند. سامانه شناسه کالا از سال ۱۳۹۶ به دستور آقای نعمتزاده (وزیر وقت وزارت صنعت، معدن و تجارت) رسما فعالیت خود را آغاز کرده است. در سامانه شناسه کالا برای کالاهای مشابه، تنها یک کد شناسه واحد تولید و اختصاص داده میشود؛ که به صورت رمزینه (بارکد) و یا نظایر آن بر روی کالا نصب یا درج میگردد و این کدها مشترکا در اختیار صاحبان کالا قرار میگیرند.
به منظور رفاه حال کاربران جهت استفاده از این سامانه، در تاریخ ۱۸ مرداد ۱۳۹۸ درگاه سامانه شناسه کالا با درگاه سامانه جامع تجارت یکپارچه شده و کاربران میتوانند جهت دریافت شناسه کالا از همان درگاه یکپارچه سامانه جامع تجارت به آدرس cid.ntsw.ir از مسیر منوی عملیات شناسه کالا اقدام نمایند. این اقدام باعث کاهش تعداد درگاهها، کاهش فرآیندهای ثبت نام و تسهیل امور، برای بازرگانان خواهد شد .
شایان ذکر است طبق ماده ۱۳ قانون مبارزه با قاچاق کالا، دارندگان کد بینالمللی GTIN به راحتی میتوانند به این سامانه وارد شوند و نیاز به دریافت شناسه کالا ندارند.
شناسه GTIN
شناسه جهانی قلم کالای تجاری (GTIN) ، یک شناسه بینالمللی است که توسط سازمان جهانی GS1 ارائه شده و در بیش از ۱۱۰ کشور دنیا مورد استفاده قرار میگیرد. شناسهی یکتا که به طور معمول دارای تعداد ارقام ۸، ۱۲، ۱۳ یا ۱۴ رقم میباشد و در ایران معمولا شناسه ۱۳ رقمی آن رایج است که با پیش شماره ۶۲۶ شروع میشود و مشخص کننده کالا بوده و توسط شرکت سازنده کالا در سایت جهانی بصورت بارکد دو بعدی ثبت شده و سالیانه شارژ میگردد.
مرکز ملی شمارهگذاری کالا و خدمات ایران، تنها نماینده رسمی GS1 جهانی، در ایران است، که به صورت تخصصی و طبق استانداردهای جهانی به صدور انواع کد برای کالا و همچنین صدور ایرانکد برای کالاهای داخلی میپردازد.
تفاوت ایرانکد و شناسه کالا
ایرانکد، متشکل از ۱۶ کاراکتر است که به ترتیب از سمت چپ، هفت رقم اول ساختار محصول، پنج رقم بعدی کد عضویت و چهار رقم آخر سریال کالا میباشد. در این ساختار به راحتی نوع کالا و مرجع عرضهکننده قابل تشخیص است.
شناسه کالا، متشکل از ۱۳ کاراکتر است و تنها نوع محصول در آن گنجانده شده است و مرجع عرضهکننده آن قابل تشخیص نیست. بطور مثال برای یک مدل محصول از مراجع متفاوت تنها یک کد شناسه صادر میشود و مشترکا از آن کد استفاده میشود.