شناسنامه و گواهی مالکیت فرش دستباف ایرانی که توسط سامانه جامع فرش دستباف صادر میشود، با تائید مراجع ذی صلاح، کارشناسان و متخصصین معتبر در این حوزه، از اعتبار خاصی برخوردار بوده و سه نوع شناسنامه جامع(دفترچه ای)، شناسنامه تک برگ و شناسنامه الکترونیکی و مجهز به فناوری بارکد، QR Code وRFID با قابلیت استعلام و پیگیری، ذخیرهسازی و پشتیبانگیری دادهها و برای تمامی دستبافتههای ایرانی از قبیل قالی، گبه، تابلو فرش و غیره صادر میگردد. شناسنامه و گواهی مالکیت فرش دستباف که توسط سامانه جامع فرش دستباف صادر میشود، هماکنون برای تمامی تولیدکنندگان، صادرکنندگان، فروشندگان و مصرفکنندگان نهایی قابل ارائه می باشد.
به طور کلی سامانه جامع فرش دستباف سه نوع شناسنامه و گواهی مالکیت صادر می نماید:
نوع اول: شناسنامه و گواهی مالکیت الکترونیکی
این شناسنامه به صورت الکترونیکی بوده و شامل همه اطلاعات مربوط به فرش دستباف می باشد که قابلیت استعلام از سامانه جامع فرش دستباف را دارا می باشد.
نوع دوم: شناسنامه و گواهی مالکیت تک برگ
این نوع شناسنامه دارای لوگو های مرکز ملی فرش ایران، مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات ایران، سازمان جهانی GS1 و نشان تاییدی فرش دستباف بوده و شماره جهانی قلم تجاری کالا (GTIN) ، سریال و کد جهانی مالک فرش(GLN)، بارکدQR جهت استعلام شناسنامه، اطلاعات مختصری از فرش دستباف شامل منطقه بافت، جنس مواد اولیه، رج شمار، گره، اندازه و مشخصات مالک، عکس کامل فرش و غیره میباشد که به صورت تک برگ و به دو زبان فارسی و انگلیسی(نسخه انگلیسی با درخواست متقاضی صادر می شود) در اختیار متقاضیان قرار میگیرد. شناسنامه و گواهی مالکیت تک برگ برای دستبافتهای دارای اطلاعات کم، و با ارزش متوسط رو به پایین، مناسب بوده و با هزینه مقرون به صرفه قابل صدور میباشد.
به طور کلی فرآیند صدور شناسنامه و گواهی مالکیت شامل مراحل ذیل میباشد:
نوع سوم: شناسنامه و گواهی مالکیت مجلد:
این نوع شناسنامه دارای لوگو های مرکز ملی فرش ایران، مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات ایران، سازمان جهانی GS1، نشان تاییدی فرش دستباف و وایپو (درصورت ثبت بودن منطقه بافت) می باشد. در این شناسنامه اطلاعاتی مانند شرح و توضیحات و مشخصات مالکیت به همراه کدمکانی مالک فرش (GLN) میباشد. شناسنامه و گواهی مالکیت جامع مجهز به برچسب RFID و بارکد میباشد. این شناسنامه برای دستبافتهای دارای اطلاعات کامل، با ارزش متوسط رو به بالا و همچنین دستبافتهای نفیس و موزهای مناسب میباشد.
تبصره:
کلیه مشخصات با اسکن QR Code یا جستجوی کد GTIN که بر روی فرش الصاق شده است از طریق سایت جامع فرش به آدرس id.incc.ir ، gepir.gs1.org و portal.gs1-ir.org/home/services به صورت الکترونیکی قابل رویت و استعلام میباشد.
به طور کلی فرآیند صدور شناسنامه و گواهی مالکیت شامل مراحل ذیل میباشد:
فرش دستباف ایران نام آشناترین محصول نزد اهل هنر، دارای خرده فرهنگها، اسطورهها و نمادهای بیشماری است بطوریکه بیانگر نیازهای عاطفی، شجاعت، جوانمردی، چالاکی ، عشق و زیبایی است. صنعت فرش دستباف ایران یکی از بزرگ ترین نمادهای فرهنگی ملی و دارای ریشه تاریخی دیرینه در کشور می باشد. در دنیا این هنر- صنعت را با نام ایران می شناسند و در حدود نیمی از سهم بازار دنیا در این محصول به ایران تعلق دارد. اما در بازار رقابت جهانی مشاهده می شود که رقبای عمده و اصلی کشورمان در حال رشد بوده و تهدیدی جدی برای این هنر- صنعت ملی بحساب می آیند. یکی از مهمترین نکات قابل توجه در این زمینه اختلاف فاحش قیمت تولید و فروش فرش دستباف ایران نسبت به رقبا می باشد و گاهی تا 400 درصد می رسد. با این حال، مواردی همچون نام تجاری(Brand) فرش ایرانی، کیفیت تولید، التزام به تولید کالای 100 درصد دستی و طبیعی و نیز خلاقیت در طراحی از جمله دلایلی است که علیرغم این اختلاف قیمت، صنعت فرش دستباف را در عرصه رقابت همچنان سرپا نگه داشته است.
بر همین اساس و طبق تکلیف برنامه ششم توسعه کشور، براساس ماده 22 مقررات صادرات و واردات مجلس شورای اسلامی مصوب مهر 1382 مبنی بر اجبار شناسنامه دار شدن فرش های 30 رج به بالا و بنابر تبصره ماده 5 آیین نامه اجرایی ماده 13 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، مرکز ملی فرش ایران پس از تحقیق، پژوهش، و مراوده ها و پیگیری های چندین ساله با بخش های مختلف دولتی و خصوصی نسبت به انعقاد تفاهم نامه ای با مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات، امکان صدور شناسنامه فرش دستباف را برای فرش های تولیدی داخل کشور فراهم کرده است.
این دستور العمل با همکاری طرفین تفاهم نامه برای ایجاد سامانه جامع فرش دستباف به عنوان مرجع سامانه جامع اطلاعاتی فرش دستباف تهیه شده است. این سامانه به منظور ایجاد مرکزی برای همافزایی فعالیتهای هنری، فرهنگی، علمی و کاربردی صدور شناسنامه و مالکیت اقلام مربوط و صدور کارت شناسایی مشاغل مرتبط در حوزه فرش دستباف و در جهت پیشرفت و توسعه هنر فرش دستباف ایران، گام برداشته است که سرچشمه آن تفکر خلاقانه گروهی پیشرو و نوآور است. مهمترین اهداف این سامانه، آسیبشناسی و بررسی مشکلات و چالشهای پیش روی هنر فرش دستباف ایران، جمعآوری اطلاعات تخصصی فرش دستباف و ارائه راهکارهای عملیاتی و اثربخش و در نهایت ایجاد حلقه واسط بین متقاضیان، ذینفعان و علاقمندان فرش دستباف است.
✓گام اول : صدور عضویت،خرید بسته و کد GLN
در این مرحله اطلاعات توسط مرکز ملی شمارهگذاری کالا و خدمات ایران، دریافت کد عضویت و کد GLN وبسته ده تایی برای متقاضی صادر میشود. قابل ذکر است که در حال حاضر حداقل تعداد بسته ده تایی میباشد.
✓گام دوم: درخواست از طرف متقاضی
درخواست صدور شناسنامه و گواهی مالکیت از طرف کاربر متقاضی میباشد.لزومی برای صدور شناسنامه بطور همزمان برای ده تخته فرش نیست و در مقاطع زمانی مختلف قابل انجام است.
✓گام سوم: انتخاب کارگزاری
متقاضی دریافت شناسنامه در صورت نیاز میتواند برای تکمیل اطلاعات و انجام سایر مراحل دریافت شناسنامه یک کارگزاری مورد تایید مرکز ملی فرش را انتخاب نماید و خدمات مورد نیاز خود را طبق تعرفههای معین دریافت نماید.
✓ گام چهارم: شارژ کیف پول
متقاضی دریافت شناسنامه بسته به نوع خدمات و انتخاب شناسنامه مورد نیاز خود که میتواند تک برگ، مجلد و یا الکترونیکی باشد و سایر خدمات مورد نیاز مانند نوع ارزیابی، عکس برداری و غیره میبایست کیف پول خود را شارژ نماید.
✓گام پنجم و ششم: تکمیل اطلاعات و ارزیابی
اطلاعات کاتالوگ محصول (فرش، تابلو فرش و غیره ) از طریق خود متقاضی و اطلاعات حاصل از ارزیابی توسط کارگزاری تکمیل میشود ( محصول توسط ارزیاب تایید شده توسط مرکز ملی فرش ایران به صورت حضوری یا سیار مورد ارزیابی قرار میگیرد) .
✓گام هفتم: صدور کد GTIN و کاتالوگ
بعد از تایید اطلاعات توسط ارزیاب اطلاعات به سامانه مرکز ملی شمارهگذاری کالا و خدمات ایران ارسال میشود و کد GTIN و کاتالوگ محصول ایجاد میشود.
✓گام هشتم: صدور و چاپ شناسنامه
آخرین مرحله صدور شناسنامه محصول طبق درخواست متقاضی میباشد که میتواند یکی از انواع الکترونیکی، تک برگ و یا مجلد باشد و همچنین کد GTIN صادر شده به صورت بارکد و یا تگ RFID چاپ و به محصول الصاق میشود. بعد از اتمام تمامی مراحل صدور شناسنامه محصول مالک میتوانند با در دست داشتن کد و سریال شناسنامه هر فرش، از پرتال جهانی gepir.gs1.org و یا پرتال id.incc.ir شناسنامه مورد نظر را استعلام بگیرند.
نکته:
لازم به ذکر است که زمان مورد نیاز جهت جمعآوری اطلاعات، صدور و تحویل شناسنامه به مالک کالا، 5 روز کاری میباشد. هم اکنون شناسنامه و گواهی مالکیت فرش دستباف توسط سامانه جامع فرش، برای تمامی دستبافتههای ایرانی از قبیل انواع قالی و قالیچه، گبه و تابلو فرش صادر میگردد و امکان درخواست شناسنامه برای همه کاربران اعم از تولیدکنندگان، صادرکنندگان، فروشندگان و مصرف کنندگان نهایی میسر میباشد.
1– مقدمه به استناد مصوبه شماره 5169/1901 مورخ 1382/01/20 شورای عالی اداری به منظور افزایش تولید، ارتقاء کیفیت و ساماندهی صنعت فرش دستباف، حل مشکلات بازار عرضه و فروش آن، تهیه ضوابط و الزامات فنی برای تولید و صادرات، حفظ جنبههای هنری و فرهنگی فرش، کاهش تصدیهای دولت در امر تولید و فروش و تجمیع وظایف دستگاههای دولتی موازی مرتبط باصنعت فرش دستباف بنا به پیشنهاد مشترک وزارتخانههای بازرگانی،صنایع و معادن، جهاد کشاورزی و سازمان مدیریت و برنامهریزی کشورکلیه امور مربوط به سیاستگذاری، برنامهریزی، نظارت ، هدایت و حمایت صنعت فرش دستباف ،امور تحقیقاتی و پژوهشی مربوط به آن و تهیه ضوابط و الزامات فنی تولید و صادرات و اقدامات حمایتی از سایر دستگاههای اجرایی منتزع و در یک واحد سازمانی (مرکز ملی فرش ایران) در حوزه مرکزی وزارت صنعت، معدن و تجارت تجمیع میشود. و همچنین به استناد بند (ت) ماده (3) قانون حمایت از هنرمندان، استادکاران و فعالان صنایع دستی به شماره 103742/142 مورخ 1396/11/28 و آيين نامه اجرايي شناسه های كالا و رهگيري كالا موضوع ماده (13) قانون مبارزه با قاچاق كالا و ارز، وزارت صنعت، معدن وتجارت (مرکز ملی فرش ایران) موظف است نسبت به صدور گواهی اصالت به آثار فرش دستباف اقدام نماید. با عنایت به آخرین تصمیمات متخذه در جلسات پایش معاونت صنایع عمومی، مقرر شد صدور شناسنامه فرش دستباف (گواهی اصالت فرش دستباف) در بستر یک سامانه جامع با هدایت و نظارت مرکز ملی فرش ایران از طریق کارگزاریهای رسمی انجام شود. 2-هدف تعیین ضوابط اعطای کارگزاری های تایید کیفیت و اصالت فرش دستباف برای صدور شناسنامه فرش دستباف، به منظور هدایت و نظارت بر عملکرد کارگزاری ها 3-دامنه شمول این شیوه نامه جهت یکپارچه سازی و ایجاد وحدت رویه در صدور شناسنامه ملی و بین المللی فرش دستباف تدوین شده و کلیه اشخاص حقوقی که متقاضی اخذ کارگزاری رسمی صدور شناسنامه هستند ملزم به رعایت آن می باشند. 4-تعاریف و اصطلاحات
تبصره 1: صدور شناسنامه فرش دستباف امکان بهره مندی خریداران از ضمانت نامه معتبر و خدمات پس از فروش را بر اساس سامانه جامع گارانتی فراهم می نماید. تبصره2 : الزام صدور شناسنامه برای کلیه فرش های دستباف اعم از فروش داخلی، فرش های صادراتی، فرشهای گران قیمت، فرش های عتیقه و…، بر اساس بخش نامه هایی که از سوی مرکز ملی فرش به مراجع مربوطه نظیر سازمان توسعه تجارت، اتحادیه های صنفی، تعاونی های فرش دستباف، اتاق اصناف و گمرک اعلام خواهد شد.
5- شرح وظایف و فرآیند انجام کار در کارگزاری 1-5- راهنمایی کامل متقاضیان دریافت شناسنامه فرش دستباف جهت ثبت درخواست 2-5- بررسی درخواست متقاضیان شناسنامه فرش 3-5- تهیه عکس مناسب از فرش مورد ارزیابی و بارگذاری در سامانه 4-5- ارزیابی کارشناسی فرش و انطباق مشخصات فرش 5-5- اخذ کد مربوط به فرش از سامانه و آماده سازی شناسنامه فرش 6-5- تحویل و انطباق شناسنامه صادر شده با فرش مورد نظرو نصب برگه مشخصات مربوطه روی فرش های مورد ارزیابی تبصره3: تعرفه های مربوط به ارزیابی و صدور شناسنامه فرش دستباف به صورت سالانه توسط مرکز ملی فرش تعیین می شود. 7-5- تهیه گزارش ماهانه از فعالیت ها به مرکز ملی فرش 8-5- ارتقا سطح معلومات کارکنان از طریق دوره های آموزشی تخصصی و مرتبط 6- سازو كار اجرايی و فرآيند انجام كار 1-6- شرايط انتخاب کارگزار: ثبت و اقامتگاه قانونی اشخاص حقوقي باید در ايران باشد. (دو تابعيتی نباشد)
تبصره4: هرگونه تغییرات در اساسنامه شرکت های حقوقی اعم از هیئت مدیره و مدیرعامل و… منجر به بررسی مجدد اهلیت و صلاحیت کارگزاری خواهد شد.
تبصره 5: واجدین شرایط ارزیابی لازم است یکی ازشرایط زیر را داشته باشند: الف- کارشناس رسمی دادگستری با تخصص ارزیابی فرش دستباف ب- کارشناس ارشد فارغ التحصیل در رشته های فرش دستباف با حد اقل 5 سال سابقه کاری مرتبط ج- کارشناس فرش دستباف با حداقل 8سال سابقه کاری مرتبط د- دارا بودن گواهی هنری درجه یک در حوزه فرش دستباف ه- برگزیدگان المپیاد های کشوری علمی و مهارتی فرش دستباف (با 5 سال سابقه فعالیت مرتبط) و- ارزیاب تجربی فرش دستباف با حداقل 10سال سابقه کاری مستند تبصره6- برای واجدین شرایط بالا پس از تایید مرکز ملی فرش اعتبار نامه صادر شده و برای همکاری به کارگزاری معرفی می شوند. تبصره 7- مرکز ملی فرش به صورت ادواری نسبت به تربیت ارزیاب فرش از طریق برگزاری دوره های آموزشی اقدام نموده و برای پذیرفته شدگان در آزمون پایان دوره اعتبار نامه صادر می شود.
2-6- فرآیند اعطای کارگزاری صدورشناسنامه فرش دستباف:
3-6-مدارک مورد نیاز کارگزاری:
4-6- رسیدگی به تخلفات پس از احراز تخلف یا عدم فعالیت کارگزاری (بر اساس گزارش تخلفات رسیده، شکایات ذینفعان،بازدیدهای ادواری) مرکز ملی فرش نسبت به رسیدگی به تخلفات، بررسی شکایات اقدام خواهد کرد و گزارش کارشناسی تهیه و به کارگروه انتخاب و تایید کارگزار و رسیدگی به تخلفات ارجاع و براساس نوع تخلف در کارگروه به شرح زیر تصمیم گیری خواهد شد:
تبصره8: در هر یک از حالات فوق، بازدید از محل کارگزاری، تهیه گزارش، لغو اعتبار، ضبط آن در پرونده کارگزاری و ارسال نامه لغو اعتبار به متقاضی توسط مرکز ملی فرش الزامیست. این شیوه نامه در 6 ماده و 8 تبصره تنظیم و به تصویب رسیده و از تاریخ ابلاغ لازم الاجرا می باشد.
|
ورودی ها | مبدا | |
درخواست شناسنامه فرش | متقاضی | |
ارایه فرش و اطلاعات آن | متقاضی | |
منابع مورد نیاز | ||
1 | تجهیزات اداری | |
2 | نیروی انسانی | |
3 | امکانات سخت افزاری و نرم افزاری رایانه ای |
عنوان فرآیند: صدور گواهی اصالت کالا و شناسنامه فرش دستبافت ایران
هدف فرآیند: مدیریت بهینه در جهت حفظ اعتبار و اصالت هنر فرش ایرانی و پیشگیری از کپیبرداری از نقشههای ایرانی و بافت فرش تحت عنوان فرش ایرانی و مقابله با جعل و تقلب فرش دستباف ایرانی مالک فرآیند: مرکز ملی فرش ایران با همکاری کارگزاری های صدور شناسنامه فرش
|
مقصد | خروجیها |
کارگزار | شناسنامه فرش |
مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات | ذخیره اطلاعات شناسنامه |
متقاضی | شناسنامه فیزیکی |
مستندات و سوابق مرتبط با فرایند | |
آیین نامه ماده 15 قانون حمایت از هنرمندان | |
آيين نامه اجرايي شناسه های كالا و رهگيری كالا موضوع ماده (13) قانون مبارزه با قاچاق كالا و ارز |